Stamonderzoek

Verdiep je roots en verbind met je erfgoed

We kunnen tegenwoordig veel van onze stamboom herleiden via digitale bronnen en DNA-onderzoek. Dat geeft je data en feiten, maar er is meer mogelijk. Je haalt veel meer uit je eigen feitelijke verleden, als je er met een culturele bril naar kijkt. De interpretatie en context van de feiten, leveren andere invalshoeken, thema’s en inzichten op.

De wijsheid van jouw eigen stamgrond en stamcultuur zit opgeslagen in je oer-DNA, je oude genetische geheugen. Met een stamonderzoek ontdek je je eigen, nog feitelijk te traceren, stamboom. Je krijgt letterlijk en figuurlijk inzicht in je roots. Dat werkt net zoals de wortels van een boom: je staat er steviger door en bent meer in balans. Je ontwikkelt je zelfbewustzijn.

Feitelijk en cultureel stamonderzoek met StamboomStory

Ik kan voor jou en je familie je stamboom onderzoeken. Ik zoek de feiten uit, maar kijk ook naar de culturele betekenis ervan. Daarbij gebruik ik mijn historische, sociologische en archeologische kennis en eigen ervaring. Na het stamonderzoek kan ik ook een stamboomtoer organiseren, dan bezoek je de plekken die voor jouw stamboom van betekenis zijn.

Een stamonderzoek versterkt en verdiept de onderlinge band. Heel geschikt dus voor families of familiebedrijven die bijvoorbeeld een belangrijk moment te vieren hebben.

Je voorouders vóelen

Onze biologische voorouders zijn van gemengd bloed. In de stamboom van de gemiddelde Nederlander vind je voorouders met Frans, Scandinavisch, Duits en Belgisch bloed. Door de Nederlandse handelsgeest komen daar nog andere voorouders bij. Sinds de koloniale tijd bijvoorbeeld, komen de voorouders van veel mensen ook uit andere delen van de wereld.

De connectie met je voorouders en de betekenis daarvan, is veel groter dan veel mensen beseffen. Onze voorouders gaven ons genetisch materiaal door. Dat zie je onder andere terug in onze fysieke trekken. Zelfs bepaalde gedragingen en patronen werden van generatie op generatie doorgegeven. De lucht die we inademen, is ooit ingeademd door onze voorouders. In het land onder onze voeten liggen hun resten. De sporen van onze voorouders zijn nog overal zichtbaar.

De gemiddelde Nederlander weet nog wel hoe zijn grootouders heten, of hooguit de overgrootouders. Maar verder terug dan die generatie, strekt de kennis vaak niet. Daardoor kunnen we ons afgesneden voelen van onze wortels, ons ongegrond voelen.

Contact leggen met je voorouders kan je leven op verschillende manieren verrijken. Hun steun in de rug voelen, kan je krachtiger maken en door moeilijke tijden heen helpen.

 

StamboomStories – Betekenisvol erfgoed

Op diverse manieren kun je verbinding maken met je voorouders. Bijvoorbeeld door de symbolische kant van je stamboom te onderzoeken. Op zoek naar de symbolen en helden en mythen in je familie die kracht en betekenis geven. Of je maakt op het land, op de belangrijke fysieke locaties uit je stamboom, contact met je voorouders. Dat kan ik begeleiden met traditionele rituelen om de verbinding te versterken. 

Bij elk stamonderzoek hoort een StamboomStory: het verhaal van je stamboom. Daarin staat bijvoorbeeld:

  • Wat betekent de grond waarop je voorouders woonden?
  • Wat betekent hun leefwijze en wat betekenen hun beroepen?
  • Welke normen, waarden en gebruiken waren belangrijk voor hen?

Ik geef inzicht en betekenis aan waar je vandaan komt, welk leven je voorouders leidden en wat dat betekent in de context van die tijd. En wat dat nu eventueel voor jouw eigen identiteit betekent. Welk erfgoed en welke krachten er dus in je DNA schuilen.

Ik heb ervaring met het uitzoeken en traceren van mijn eigen stamboom. Alle roots tot twaalf generaties terug. Het leverde een aantal ontnuchterende feiten op, maar vooral waardevolle inzichten die mijn zelfkennis en identiteit versterkten. 

Benieuwd naar mijn verhaal? Lees Renée’s StamboomStory.

Nog drie manieren om je oerkracht te activeren:
Natuur-retraite (groep)

Stilte-retraite (individueel)

Archetype-coaching (individueel)

OERKRACHT