Helende natuur

De magie van de natuur

Onze voorouders hadden een diepe verbinding met de natuur en haar krachtige energie. De helende, zuiverende kracht en schoonheid van de natuur, werkt diep op je in. De Duitse schrijver Eckhart Tolle – en velen met hem – merkte op dat die schoonheid onze redding is.

De natuur heeft elektromagnetische energiepunten en lijnen. Op die plekken vinden we al duizenden jaren krachtplekken. Ze zijn een onderdeel van het energienetwerk van de aarde. Al in de oudheid bouwde men op dit soort plekken steencirkels, tempels en grafheuvels. Men kwam er samen voor gemeenschappelijke functies, zoals feest vieren, eren, handelen, communiceren en rituelen en dergelijke. Nu staan op die plekken vaak kerken en kastelen. 

Wie krachtplaatsen bezoekt, weet dat deze oude, fascinerende plaatsen hun oorspronkelijke kracht en vitaliteit hebben behouden. Wie hiervoor openstaat, ervaart bij een bezoek zeker heling en vernieuwing. Je keert geestelijk vernieuwd terug, vol frisse inspiratie en inzichten.

Onder invloed van drukte en stress, raken we afgestompt en beleven we de betoverende schoonheid van de natuur niet meer, de aarde en de kosmos, waar we onderdeel van zijn. Als we afgesloten zijn van de natuur en haar wonderen, worden we sneller beïnvloed door het kunstmatige en negatieve. Dat lijdt tot geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. En geluk, inspiratie en energie nemen dan af. 

De kracht van bomen

De boom staat symbool voor de ruggengraat van de wereld én van de mens. We kunnen je wortels en stam flink verstevigen met inheemse intelligentie, zodat jij, als boom, steviger staat. 

Volgens de Noorse mythologie zijn alle negen rijken van deze wereld, met elkaar verbonden door Yggdrasill, de wereldboom. Andere Germaanse overlevering beschrijft de Irminsul, een grote houten paal die het middelpunt van aanbidding was. De wereldboom en de wereldpaal zijn beide afbeeldingen van de axis mundi: het heilige centrum van de kosmos, analoog aan de polen van de aarde en de ruggengraat die het menselijk lichaam rechtop houdt.

Tacitus, de Romeinse historicus die veel schreef over de stamculturen, vermeldde dat de Germanen hun goden niet in tempels vereerden, maar in wouden onder de blote hemel. Offers werden in bomen gehangen als dankbetuiging. Het woud voedt de mens en de mens voedt het woud. Balans was van levensbelang.

Krachtplaatsen in de natuur zijn tijdloze, geestelijke oases, waaraan ook wij de hard nodige kracht, vernieuwing en bezieling kunnen ontlenen.

De vier elementen

De vier natuurelementen – Aarde, Lucht, Vuur en Water – vertegenwoordigen alles wat bestaat. Wij zijn uit deze vier elementen geschapen. Ons levenspad komt bij elkaar als we die vier elementen in harmonie kunnen brengen. Ze vertegenwoordigen ook energiepatronen die gerelateerde diepere kennis en wijsheid openbaren. 

Inzicht in de vier elementen is inzicht in jezelf. 

De natuur is ons voorbeeld, in de vier jaargetijden en de cycli. Tijdens de Natuur-retraite , Stilte-retraite en coaching van Op Oale Groond, ga je op zoek naar de balans in jouw elementen en hoe deze metaforen je meer inzicht geven in jezelf en in hoe je in de wereld staat. Je maakt kennis met jouw boom en wat dit betekent voor je leven en voor je identiteit. Het Keltisch levenswiel helpt je om symbolisch toegang te krijgen tot deze oer-kennis over jezelf. 

OERKRACHT